Browse Rules: 1 764 matches
These are some of the errors that LanguageTool can detect. Visit the LanguageTool homepage to use it online.
Description | Example | Category |
---|---|---|
„połknąć bakcyl” (bakcyla) | Połknąłem bakcyl numizmatyki. | Błędy frazeologiczne |
„języczek uwagi” (języczek u wagi) | Partia księgowych stała się języczkiem uwagi. | Błędy frazeologiczne |
„konstrukcja cepu” (konstrukcja cepa) | To jest proste jak konstrukcja cepu. | Błędy frazeologiczne |
„nerwy na postronku” (nerwy na wodzy) | Nie potrafię utrzymać nerwów na postronku jak inni. | Błędy frazeologiczne |
„przyprzeć do ściany” (przyprzeć do muru) | Przyparłem go pytaniami do ściany. | Błędy frazeologiczne |
„serce wali jak młot” (serce wali jak młotem) | Serce mi waliło jak młot. | Błędy frazeologiczne |
„mądrej głowie dość po słowie” (mądrej głowie dość dwie słowie) | Powiedzmy sobie szczerze: mądrej głowie dość po słowie. | Błędy frazeologiczne |
„mówi samo przez się” (mówi samo za siebie) | Głupota premiera mówi sama przez się. | Błędy frazeologiczne |
„puszka z Pandorą” (puszka Pandory) | Minister otworzył istną puszkę z Pandorą. | Błędy frazeologiczne |
„inna strona medalu” (druga strona) | Inna strona medalu jest taka, że nie chce być wyśmiana przez innych. | Błędy frazeologiczne |
LanguageTool 6.6-SNAPSHOT (2024-11-27 22:33:09 +0100)