Browse Rules: 1 764 matches
These are some of the errors that LanguageTool can detect. Visit the LanguageTool homepage to use it online.
Description | Example | Category |
---|---|---|
Niezgodność rzeczowników rodzaju żeńskiego | Komedie sytuacja | Błędy składniowe |
Niezgodność formy czasownika i zaimka osobowego | Przywróciła on pokój wewnętrzny Niemcom i zorganizował ekspansję na wschód. | Błędy składniowe |
Niezgodność formy czasownika i zaimka osobowego | On poszła do szkoły. | Błędy składniowe |
„Większość było” (większość była) | Większość ludności kolonii było emigrantami. | Błędy składniowe |
Brak negacji w zdaniu z „nigdy”, „nic” itd. | Nigdy tego zrobiłam. | Błędy składniowe |
Brak negacji w zdaniu z „nigdy”, „nic” itd. | Zrobiłem nic wczoraj. | Błędy składniowe |
Czasownik niedokonany po spójniku nim i zanim | Wyszłam, zanim jedzono tort. | Błędy składniowe |
Zła forma w zdaniu po „żeby” | Radził, żeby przyznałem się do winy. | Błędy składniowe |
Brak zgodności czasownika z imiesłowem (np. „zostało zrobiony”) | Zostało zrobiony. | Błędy składniowe |
Brak zgodności czasownika z imiesłowem (np. „zostało zrobiony”) | Zrobiony zostało. | Błędy składniowe |
LanguageTool 6.6-SNAPSHOT (2024-11-24 22:33:09 +0100)